Hur har Eatit hjälpt Ida hitta långsiktiga vanor och gå ner i vikt?

February 23, 2023
Hur har Eatit hjälpt Ida hitta långsiktiga vanor och gå ner i vikt?

När Ida Lind ställde om till hemarbete under pandemin försämrades hennes reumatism och allmänna mående. Hon förstod att hon behövde göra en livsstilsförändring, men misslyckades gång på gång. Vändningen blev Eatit – ett hälsoprogram som visade sig vara början på ett härligare liv.

När pandemin gjorde sitt intåg under 2020 fick Uppsalabon Ida Lind precis som många andra börja jobba hemifrån. Vardagsmotionen begränsades till meterna mellan sängen och skrivbordet. Ida kände sig allt tröttare, och hennes reumatiska värk i knäna förvärrades. Sommaren 2021 hade situationen blivit ohållbar och Ida bestämde sig för att ta tag i sin hälsa på riktigt. Efter att ha googlat runt efter behandlingar fick hon upp Eatit som förslag. 

- Jag hade inte hört talas om Eatit innan, men tänkte “det kan väl inte bli värre än vad det redan är”, så jag bokade in ett första möte med en dietist. Det var en lättnad att få prata med ett proffs om de här frågorna.

Ida hoppade på Eatits program, där hon efter en kartläggning av hennes befintliga vanor kom fram till en behandlingsplan tillsammans med en dietist. Redan efter ett par veckor upplevde hon sig piggare och efter två månader var resultaten synliga. 

- Dietisten fick mig att inse att om det skulle hända något med min hälsa behövde jag planera hela mitt liv efter det. Det låter dramatiskt, men genom att lära mig se mitt ätbeteendet i ett större perspektiv förstod jag vad som fungerar för mig – och vad som inte fungerar. 

Många som vill göra en hälsoresa gör misstaget att gå ut för hårt från början. Så var det även för Ida – hon satte upp hårda regler för sig själv, slutade äta kolhydrater och utformade stränga träningsprogram. Men bara efter några veckor föll hon ur de nya vanorna och tillbaka ner i gamla hjulspår. Eatits legitimerade dietister känner väl till det problemet. Att vara för hård mot sig själv ger ofta motsatt effekt. Därför strävar de efter ett mer dynamiskt förhållningssätt där patienterna lär sig att implementera nya, hälsosamma vanor som går ihop med det liv de redan lever.  

- Det som gjorde att jag lyckades hålla i mina nya vanor var dels tack vare den nära kontakten med en dietist som kunde stötta och peppa mig när jag behövde, och dels tack vare att programmet fortfarande tillät god mat, sötsaker och ett glas vin ibland – men i måttliga mängder. 

Idag har det gått ungefär ett år sedan Ida avslutade Eatits program. Sedan dess har hon behållit den vikt hon gick ner till under behandlingen och vet om att hon alltid kan återvända till Eatit ifall hon skulle behöva extra stöd igen. Den energi som behandlingen gav henne gjorde henne även motiverad till att börja träna, och både träningen och de nya matvanorna har hon fortsatt med. Detta har gjort att Ida idag mår avsevärt mycket bättre än hon gjorde 2021. 

- När jag gick in i det här kallade jag det för ”mitt hälsoprojekt”. Men jag förstod snabbt att det här inte är ett projekt jag kommer bli klar med. Först blev jag lite skrämd – skulle jag behöva tänka på det här hela mitt liv? Efter ett tag insåg jag att den kunskap och de nya vanor behandlingen gett mig gjorde att jag varken kan eller vill gå tillbaka till hur jag levde innan. Det hade känts helt onaturligt. Jag har så mycket att falla tillbaka på nu.

Kom igång med matrecept

Ta del av uppdateringar från Eatit och få matrecept anpassade till viktminskning, direkt i mailen

Din epostadress är mottagen och du kan börja få mail från Eatit.
Oops! Det verkar inträffa något fel. Prova maila support@eatitcare.com